Letnje aktivnosti

LETNJE ŠKOLE I KAMPOVI

Svakog leta EUS organizuje letnje škole i kampove za studente i srednjoškolce na različite teme sa domaćim i stranim predavačima. Takođe, EUS šalje studente na različite međunarodne konferencije i kampove širom Evrope i sveta u organizaciji IFESa.

EUS organizuje jedanput godišnje Kamp i jedanput godišnje Konferenciju za studente i srednjoškolce. Kampovi i konferencije su često ili na planini Zlatibor ili na planini Tara, u odmaralištu Mitrovac. Za te posebne dogadjaje koji su često posećeni i od strane studenata iz inostranstva, organizovane su ekskurizije, zabava i dobro druženje kao i predavanja, radionice i sportske aktivnosti.

25 GODINA EUS-a

Empty section. Edit page to add content here.

EUS letnji kamp koji se tradicionalno održava svake godine i traje 7 dana, ove godine je bio organizovan na prelepom mestu u Fužinama u Hrvatskoj. To je deo koji pripada Gorskom Kotaru i na planini Fužine koja je svega 10 kilometara vazdušnom linijom udaljena od primorja. Fužine se izdvajaju od ostalih mesta po svežem planinskom vazduhu, prelepoj prirodi i šumama kao i jezeru Bajer. Ovo mesto zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Naša grupa od 50 studenata i srednjoškolaca je 11 jula stigla u Fužine gde nas je čekao dobro organizovan program u narednih 7 dana. Svaki dan počeo bi molitvenim sastankom, doručkom a zatim i predavanjem na neku bitnu temu iz Biblije.

Časove Engleskog jezika organizovali su studenti iz Velike Britanije koji su bili jako zabavni i osmišljeni da se kroz druženje nauče neke pojedinosti ili važni koncepti u samom Engleskom jeziku. Takođe, pored časova jezika ogranizovali su i mnoge zabavne aktivnosti kao i časove plesanja na engleski način i mnoge druge zanimljive igre, predstave ili čitanje poezije. Posle ručka je bilo slobodno vreme kada smo mogli ići na košarku i fudbal, ili da se posvetimo nečemu na miru – šetnja pored jezera, otkrivanje pećine, da odmorimo u kafiću ili hotelu Bitoraj uz čuvenu štrudlu od borovnice, ili da čitamo neku dobru knjigu i naučimo nešto zanimljivo dok sedimo u hladu naspram jezera Bajer. Zanimljive teme seminara su bile pred večeru a večernji program obogaćen dobrom zabavom, filmom, “grilovanjem” stafa studentskim pitanjima, britanskom večeri, obogatili su i upotpunili završetak kamperskog dana. Hrana i gostoprimstvo su uvek bili na najvišem nivou, a često su studenti ostajali do kasno uveče da se druže. Svako veče bi bilo zabavno zbog mnoštva društvenih igara – Uno, jamb, šah… pa do pevanja i igranja.

2016kamp

Zadnji dan kampa smo podelili nove EUS majce svakom učesniku, napravili zajedničku fotografiju i uveče imali kampersku vatru oko koje su se sakupili učesnici ogrnuti ćebetom i evaluacijom prethodnih dana. Šale i dogodovštine nisu izostale i ove godine, koje se prepričavaju tokom cele godine do sledećeg kampa!

grupaFuzine

U toku kampa smo imali i dve ekskurzije u Crikvenici i Opatiji. Crikvenica je prelepo mesto koje ima i veliku uređenu gradsku plažu, pa smo proveli ceo dan kupajući se u moru i odmarajući na plaži. Nadomak tog primorskog grada je ostvro Krk i voda je plitka u tom delu, a temperatura vode uvek viša nego na drugim mestima, tako da je uvek pravo vreme za kupanje u Cirkvenici. Izlet u Opatiju nije bio ništa manje zabavan. Imali smo ceo dan za šetanje i razgledanje Opatije koja je prelepa i veoma lepo uređena. Postoji dobar razlog zašto Opatiju zovu draguljem Mediterana i u to smo se lično uverili. Popodne smo proveli u kafiću Lido, gde su se mnogi kupali ili ležali na udobnim ležaljkama kafića koji ima pogled na more.

Zbog odlične organizacije, prelepog mesta i divne atmosfere, nije ni čudo što mnogi studenti koji su već bili na EUS kampovima ne žele da propuste šansu i priliku za još jedan naš kamp, tako da svake godine ima puno iskusnih volontera i mladih koji podržavaju rad EUS-a i žele dugi niz godina učestvovati u EUS događajima tokom cele godine. Kruna našeg rada su naš kamp tokom leta i konferencija u novembru koje su ostavile pečat u srcima mnogih studenata i srednjoškolaca.

Vidimo se sledeće godine na leto opet u Fužinama!

Eus kamp, i na planini i na moru! 😀

Poziv na EUS kamp u Fužine 2016 🙂

Posted by EUS Srbija on субота 11. јун 2016.
Empty section. Edit page to add content here.